Med anor från 1200-talet

Berga Gård är en historisk plats som var hjärtat i Emådalen i Småland. Berga omnämns första gången 1299 då fru Margareta Gustavsdotter donerade gården till Kalmar nunnekloster där hon själv var priorinna. Sedan klostergodsen dragits in till Kronan förblev Berga kronogods till 1639, då landshövding Bengt Bagge köpte in det. Henrik af Harmens tog över gården och lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden år 1788. Släkten af Harmens ägde Berga Gård fram till slutet på 1800-talet.

Då fanns det stora orangerier och flera växthus, äppelodlingar och jordbruk som försörjde hela bygden med mat. Merparten av de stora äppelodlingarna förstördes tyvärr av de kalla vintrarna 1939–41.

Vi håller på att återställa fruktodlingarna och odlar en blandning av moderna äppelsorter framtagna för ekologisk odling, samt gamla småländska äppelsorter som ska användas till moderna drycker. Därigenom håller vi också sorterna vid liv och bevarar ett kulturarv.

Berga Gård - den fasta punkten

Berga Bruk AB grundades 2014 av entreprenören och pomologen Kajsa Leander och Creative Director Joel Berg. Sedan tjugo år tillbaka har Berga Gård varit navet och den fasta punkten i vår familjs tillvaro när vi bott utomlands i storstäder som Milano och London. Längtan till den svenska naturen och tystnaden hägrade. Nu har vi äntligen förverkligat en dröm om att låta den gamla gården leva upp igen. Vår filosofi innebär innovativa och goda äppeldrycker i olika smaker. Vi tillsätter inget socker utan använder äpplet som sötningsmedel. Vi väljer råvaror efter säsong och alltid ekologiskt och närodlat eftersom det gör gott för både kroppen och miljön.